miercuri, 8 noiembrie 2017

Cum sa-l culcati pe cel mic

Va mai amintiti cum era sa va cuibariti in pat si  sa dormiti toata noaptea si cum va trezeati odihniti pentru o noua zi? Un somn bun este o amintire indepartata pentru multi parinti cu copii mici. Insa nu trebuie sa fie chiar asa, daca copilul doarme separat intr-un patut bebe confortabil.

Dintre toate momentele conflictuale sau cele de criza, problemele cu somnul au potentialul de a cauza cele mai mari neplaceri. De la noua nascutul care plange mai toata noaptea, de la copilasul galagios de 2-3 ani care se joaca amanand ora de culcare pana la miezul noptii si pana la prescolarul care viseaza urat si se strecoara in patul vostru cu cateva ore inainte sa rasara soarele, problemele cu somnul iau numeroase forme si pot aparea la orice varsta.
Eu va ofer cateva sfaturi care sper sa va fie de folos:

  •  Incepeti cu o baie. Apa calda relaxeaza. Solicitati participarea copilului la sarcini simple: “Acum e timpul sa iesi din cada. Poti sa scoti dopul, te rog? Bravo!”
  •  Laudati-va copilul la incheierea fara probeleme a fiecarei etape.
  •  Anuntati-l ca se apropie “stingerea” cu cateva minute inainte, ca el sa se obisnuiasca cu un orar de somn;
  •  Precizati-i clar copilului ca se apropie ora de culcare cu aproximativ zece minute inainte de a incepe programul;
  •  Inainte de culcare, pastrati linistea, pe cat posibil. Nu este momentul pentru desene animate si filme zgomotoase, jocuri pe calculator sau agitatie.
  • Citit-i copilului o poveste. Lasati-l peel sa aleaga cateva titluri. Puneti-I intrebari pe marginea imaginilor, ca sa-i captati atentia:” Vezi iepurasul? Ce face iepurasul?”
  • E posibil sa constati ca, dupa poveste, copilul vrea sa stea putin de vorba. Acesta este momentul potrivit pentru a-l linisti, a-l lauda si a evidentia momentele bune: “A-I fost un copil foarte cumnite azi, la pranz.” De asemenea este o idee buna sa-I spuneti ce se va intampla a doua zi: “Vom merge in parc, iar apoi vom merge la prietena ta”.
  • Folositi o lampa veghe copii care asigura o atmosfera linistitoare si induce un somn linistitor, cu vise placute. Forma moale si culorile placute pot transforma lampa de veghe in jucaria preferata, care l-ar putea calma.



  • Spuneti-i  noapte buna, imbratisati-l si ziceti-i ca este timpul sa adoarma.

Important de retinut este faptul ca fiecare copil e unic si are propriile reguli de care trebuie sa tinem cont.
Dragilor, voi cum adormiti prichindeii?
Mai multe sfaturi, fotografii haioase si idei salvataoare gasiti la prietenii nostri.
Distribuie:

5 comentarii:

  1. Da, imi amintesc. Niste sfaturi pentru cum sa faci cand ai mai multe pisici si ti-e mila sa le dai noaptea afara, iar ele te trezesc pe rand, din ora in ora, sa se ceara "la copac", ai?

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu am de gand sa-i cumpar celui mic o lampa de veghe, cu siguranta somnul lui va fi mult mai linistit.

    RăspundețiȘtergere
  3. Articolul e bun pentru părinții care se tem să-și culce bebeii, și copii mai mari chiar, departe de patul lor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pana sa intre la gradinita o culcam doar pe picioare si leganata. De cand a intrat la gradi adoarme in pat langa mine. Nu folosesc o lampa momentan pentru ca dorm cu ea

    RăspundețiȘtergere
  5. Si noi folosim o lampa pentru somn! Sunt foarte eficiente.

    RăspundețiȘtergere