miercuri, 6 februarie 2019

Micile super alimente cu supra-puteri


Ştii vorba aceea „Esențele tari se țin în sticlute mici”? Nu vorbim despre nicio poțiune sau tinctură, ci despre micile super-alimente care înmagazinează numeroase proprietăți benefice pentru organismul tău. Cap de afiș azi: migdale și caju.

Deși sunt considerate a fi ‚nuci’, migdalele sunt semințele fructelor de migdal, înrudite cu piersicile și prunele. Migdalul este un arbore apreciat de mii de ani în Orientul Mijlociu, India și America de Nord. Având nevoie de un anumit tip de climă, în țara noastră nu s-a reușit cultivarea lui. Ce să nu îți placă la această “minune a naturii”? Florile migdalului sunt atât de delicate și plăcute din punct de vedere estetic, încât chiar și celebrul pictor Van Gogh a fost fascinat de ele și le-a transpus într-o serie de picturi, în secolul XIX. În plus, semințele acestui copac - migdalele cele de toate zilele - se pot consuma în varii moduri: gustare sănătoasă (snack), în prăjituri sau preparate sărate, în lapte vegetal extrem de hrănitor și benefic celor cu intoleranță la lactoză. În plus, din migdalele amare se obține și băutura amaretto, o licoare extrem de aromată pe care o poți adăuga în prăjituri, pentru o aromă mai intensă. 
Ce contin migdalele
Migdalele conțin vitamina E, fibre, proteine, magneziu, calciu, fosfor, fier, cupru, potasiu, mangan, biotină, zinc, acizi grași esențiali, riboflavină. Știai că este nevoie de 10 migdale pe zi pentru a asigura necesarul zilnic de calciu? Sau că au afecte antioxidante puternice, prevenind boli intestinale? Și că ajută la încetinirea absorbției zahărului în corp, ceea ce înseamnă că vei avea mai multă energie și mai puțină grăsime în țesuturi?
2. Caju
Arborele de Caju a fost adus din America de Sud de către exploratorii portughezi, iar de acolo s-a răspândit în țările cu temperaturi suficient de ridicate încât să permită cultivarea acestuia. Noi consumăm semințele fructului de caju, care seamănă cu un măr căruia îi crește un moț - nuca de caju. Deși sunt sănătoase și sățioase, atenție la numărul de calorii, căci 100g caju înseamnă 553 de calorii.
Ce contine caju-ul
Semințele de caju conțin calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu. Pentru vegani-vegetarieni reprezintă o importantă sursă de fier, 30g caju asigurând 2 miligrame din acest mineral (ca reper, o femeie are nevoie zilnic de 14,8 miligrame iar un bărbat de 8,7 miligrame). Știai că ajută la consolidarea osaturii, la funcționarea corectă a nervilor / mușchilor și la o tensiune arterială optimă? Sau că alungă depresia și anxietatea, reglează somnul și îți protejează ochii de razele ultra-violete?

Și pentru că tot ne întrebăm cum reușesc unele vedete să arate așa bine, află că se datorează și faptului că acestea apreciază beneficiile nucilor și semințelor, în general. Un exemplu este actrița Gwyneth Paltrow, care în cartea ei de bucate ne arată cum pot fi incorporate nucile de caju și migdalele într-o rețetă savuroasă: este vorba despre batoane cu semințe și ciocolată pe care le poți prepara cu ușurință acasă.
Ingrediente:
·         1 cană caju crud 
·         ½ cană migdale 
·         ½ cană curmale 
·         ½ cană unt de arahide 
·         ¼ cană sirop de arțar
·         ¼ cană miere
·         ½ cană făină de cocos
·         ½ cană de fulgi de cocos
·         ½ lingură de extract de vanilie 
·         ¼ lingură scorțișoară măcinată
·         1½ cană cu chipsuri de cacao pentru copt (60% cacao)
·         1½ lingură ulei de cocos
Mod preparare:
·         Pregătește o tavă, acopera cu folie de aluminu și unge-o cu puțin ulei de cocos. 
·         Mărunțește caju-ul și migdalele în blender, adaugă curmalele, scorțișoara, untul de arahide, siropul de arțar, mierea, făină de cocos, fulgii de cocos și extractul de vanilie. Amestecă-le până devine o compoziție lipicioasă.
·         Pune totul în tavă și uniformizează compoziția. Acoperă tava și dă-o la frigider pentru 1-2 ore.
·         Odată ce compoziția s-a întărit, pune chipsurile de ciocolată și uleiul de cocos într-un vas potrivit pentru microunde. Lasă-le în cuptorul cu microunde până se topesc, amestecând din minut în minut. După aceea, toarnă ciocolata peste compoziția care a stat la frigider. Răcește “prăjitura” până se întărește și ciocolata.
·         Taie prăjitura în formă de batoane și...  voila! Un desert sățios, dulce și plin de substanțe hrănitoare. 

Ce bine sună, nu-i așa? Dacă vrei un desert mai puțin dulce, să știi că poți reduce din cantitatea de miere sau de sirop de arțar, totul depinde de tine. În plus, nu te vei simți deloc vinovat/ă că l-ai savurat, știind câte beneficii îți aduce. Căci, înainte de ce zice știința, mâncarea trebuie să rămână un motiv de plăcere și bucurie, nu-i așa?


Distribuie:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu