marți, 19 februarie 2019

Ciorbă de praz delicioasă și hrănitoare

Unele mirosuri sau gusturi ne întorc în timp, pe când eram copii... Atenția pe care mămicile și bunicile noastre o acordau mâncărurilor simple transformau o masă obișnuită într-un adevărat festin. Dacă atunci nu le apreciam la adevărata lor valoare, azi tare ne mai e dor de bunătățurile acelea simple! Pentru că nimic nu se compară cu expresia (dar mai ales gustul) „ca la mama acasă”.

În rândul românilor, ciorba e considerată un element gastronomic esențial pentru o dietă sănătoasă și chiar un remediu pentru diverse afecțiuni. Ești răcit? Mănâncă o ciorbă! Te doare spatele? O ciorbă fierbinte te pune pe picioare! Vrei ceva ușor? Ia o ciorbă! Atât de împământenit este acest fel de mâncare în conștiința colectivă, încât îi simțim imediat lipsa când călătorim în alte țări. Ce, tu n-ai pățit-o?
Istoria ciorbei, spun specialiștii, este la fel de veche ca gătitul. Se spune că zemurile cu carne sau legume erau recomandate bolnavilor încă din Antichitate. Ciorba a ajuns în dieta romanilor odată cu extinderea Imperiului Otoman, fiind servită ostaşilor. În turcă, fiertura similară poartă numele de çorba, fiind repede adoptată de strămoșii noștri. Interesant este că çorba este un cuvânt care apare și în limba altor țări vecine, cucerite de otomani. Grecii, bulgarii, sârbii, croații sau albanezii gătesc, la rândul lor, un preparat similar, „moştenit” de la turci.
Totuși, chiar dacă mulți îi apreciem beneficiile, câți dintre noi mai preparăm ciorbă acasă? Avem zile încărcate și nu ne mai arde de stat la bucătărie. Dar când nu mai avem timp de scuze, preferăm un gust autentic și cât mai natural în detrimentul unei ciorbe cumpărate ‚de-a gata’, nu-i așa? 
Da, toată lumea știe că Vegeta este vedeta-culinară care adaugă savoare tuturor mâncărurilor, un ajutor în bucătărie când vrem să gătim feluri de mâncare tradiționale, dar gustoase că te lingi pe degete! Combinația potrivită de legume uscate și condimente care intră în componența unei pungi Vegeta oferă garanția unui gust bun, indiferent ce experimente faci în bucătărie. Ciorbă, tocăniță, mâncăruri cu sos - o singură lingură de Vegeta este acel ‚ceva’ care le desăvârșește gustul. Vegeta nu conține arome artificiale, conservanți, organisme modificate genetic, ingrediente animale, gluten, lactoză sau grăsimi.

Dacă ar fi să facem o listă cu mâncărurile pe care le poți consuma în orice context, ciorba ar fi sigur pe lista ta, indiferent de momentul zilei sau sezon. Așa că Chef Liviu Balint, ambasador Podravka România, îți face o recomandare de ciorbă de praz delicioasă și hrănitoare!

Ingrediente:
2 bucăți praz, 1 ceapă, 1 morcov, 200g afumătură, 6 roșii bine coapte, 1 lingură pastă de roșii, 2 linguri ulei de măsline, 2 linguri Vegeta Clasic

Mod de preparare:
1. Încinge uleiul în oala în care faci ciorbă și călește puțin afumătura; apoi scoate-o din ulei
 2. Pune la călit, în același ulei, bulionul, ceapa, morcovul și prazul - toate tăiate mărunt
 3. Adaugă afumătura, pune 2 litri de apă și lasă totul la fiert pentru 20 minute
 4. Când prazul și carnea au fiert, adaugă roșiile fără pieliţe și mai lasă totul pe foc încă 10 minute. Iar cu 5 minute înainte să iei ciorba de pe foc, adaugă Vegeta.

Așa e, nu îți spunem nimic nou, doar știi și tu că cu Vegeta e mult mai simplu să gătești cu spor și cu gust mâncărurile copilăriei tale (și nu numai!). Ia să ne vedem de ciorba noastră...

Distribuie:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu