miercuri, 13 februarie 2019

5 afecțiuni care duc la infertilitate

Infertilitatea este definită ca încercarea de a rămâne gravidă (cu relații sexuale frecvente) timp de cel puțin un an, fără a avea, însă, succes. Infertilitatea feminină, infertilitatea masculină sau o combinație a celor două afectează milioane de cupluri din întreaga lume. Se estimează că între 10 și 18% dintre cupluri au probleme în a concepe cu ușurință un copil. 

Infertilitatea rezultată ca urmare a factorilor feminini este prezentă în aproximativ o treime din cazuri, iar din factori masculini, tot o treime din cazuri. Cauza este fie necunoscută, fie o combinație de factori masculini și feminini în celelalte cazuri.

Dr. Silviu Iștoc, șef de secție obstetrica-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, îţi prezintă care sunt cele mai frecvente 5 afecțiuni care duc la infertilitatea feminină.

1. Tulburările ovulației

„Ovulația rară sau deloc este cauza infertilității la aproximativ 1 din 4 cupluri infertile. Problemele legate de reglarea hormonilor de reproducere de către hipotalamus sau probleme la nivelul ovarelor pot provoca tulburări de ovulație”, explică dr. Silviu Iștoc. 

Sindromul ovarului polichistic – Sindromul ovarului polichistic provoacă un dezechilibru hormonal, care afectează ovulația. Acesta este asociat cu rezistența la insulină și obezitate, creșterea anormală a părului pe față sau corp și acnee. Este, totodată, cea mai frecventă cauză a infertilității feminine. Totusi, sunt variante de sindrom al ovarului polichistic la care pacienta este de greutate normala si nu are probleme de ten, singurele manifestari ale sindromului fiind dereglarea hormonala si lipsa ovulatiei.
Insuficiența ovariană prematură - de asemenea, numită insuficiență ovariană primară, această tulburare este, de obicei, cauzată de o reactie autoimuna sau de pierderea prematură a ovulelor din ovar (posibil din cauza genetică). Ovarul nu mai produce ovule și reduce producția de estrogen. Uneori aceasta insuficienta ovariana apare in urma unui tratament de chimioterapie (citostatice), alteori in urma unor operatii la nivelul ovarelor.

2. Probleme ale trompelor uterine 

Trompele uterine anormale sau blocate impiedica spermatozoizii să ajungă la ovul sau  blochează trecerea oului fertilizat catre uter. 

„Boala inflamatorie pelvină, o infecție a uterului și a trompelor uterine cauzată de chlamydia, gonoree sau alte infecții cu transmitere sexuală este o cauză binecunoscută a infertilității feminine; chirurgia anterioară în abdomen sau pelvis, incluzând aici operația de sarcină ectopică, în care un ovul fertilizat se implantează și se dezvoltă într-o trompa uterina în loc de uter este, de asemenea, un motiv al infertilității. Toate aceste probleme sunt strict legate de afectarea trompelor uterine iar tratamentul, de obicei chirurgical, trebuie decis de către medicul care urmărește pacienta”, precizează Dr. Silviu Iștoc.

3. Endometrioza

Endometrioza apare atunci când țesutul care crește normal în uter, crește în alte locuri. Această creștere anormala a țesutului endometrial - și îndepărtarea chirurgicală a acestuia - poate provoca cicatrizări, care pot bloca trompele uterine sau pot afecta vascularizatia si implicit functia normala a ovarului.

Endometrioza poate afecta, de asemenea, peretele uterului, perturbând implantarea ovulului fertilizat. Afectiunea pare să afecteze fertilitatea si în moduri mai puțin directe, inca incomplet elucidate, fiind una dintre cele mai importante cauze de sterilitate.

4. Afecțiuni uterine sau de col uterin

Mai multe cauze uterine sau cervicale pot afecta fertilitatea prin impiedicarea implantarii sau cresterea probabilitatii unui avort spontan:

Polipi sau tumori benigne (fibroame) sunt frecvente în uter. Unele pot bloca trompele uterine sau pot interfera cu implantarea, afectând fertilitatea. Cu toate acestea, multe femei care au fibroame sau polipi rămân însărcinate.
Adenomioza, cicatrici sau inflamații în uter pot întrerupe implantarea.
Anomaliile prezente de la naștere, cum ar fi un uter septat, bicorn, pot determina apariția unor probleme în încercarea de a rămâne gravidă.
Stenoza cervicală, o îngustare a colului uterin, poate fi cauzată de o malformație moștenită sau de o deteriorare a colului uterin.
Uneori, colul uterin nu produce cel mai bun tip de mucus pentru a permite spermei să patrunda catre uter.

5. Infecțiile aparatului genital

Infecţiile aparatului genital precum boala inflamatorie pelvină sau endocervicitele pot afecta semnificativ fertilitatea unei femei. Boala inflamatorie pelvina cronica poate fi complet asimptomatica, dar se poate manifesta şi prin dureri în zona pelviană ori în timpul contactelor sexuale. Netratată, aceasta afectează uterul, trompele (obstrucţie tubara), ovarele, făcând imposibilă apariţia unei sarcini. 

Endocervicetele sunt acele infecţii ale colului uterin determinate de germenii cu transmitere sexuală, cum sunt Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma. Acestea duc mai tarziu la o inflamaţie a trompelor, din cauza blocajului, a cicatricelor sau a leziunilor produse de aceste boli la nivelul uneia sau ambelor trompe uterine. Infertilitatea este determinată de faptul că, prin lezarea trompelor, ovulul nu poate coborî către uter şi nici spermatozoidul nu poate ajunge la ovul pentru a realiza fecundatia. Infecţiile sexuale care duc la boală inflamatorie pelviană pot fi identificate, în cazul femeilor, prin examen ginecologic de rutină, dar şi prin prelevarea de secreţie cervicală. 

Când trebuie să consulți un doctor

Până la vârsta de 30 de ani, este bine să încerci să rămâi însărcinată timp de cel puțin un an înainte de testare sau tratament.
Dacă ai între 30 și 40 de ani, discută cu medicul după șase luni de încercare.
Dacă ai peste 40 de ani, medicul poate dori să înceapă imediat testarea sau tratamentul.

Silviu Istoc este șef de secție obstetrica-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, si coordonator al Compartimentului pentru Sarcina Incipienta. Cu o formare în Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a întors acasă, pentru a ajuta pacientele din România, să aducă pe lume copii sănătoşi; mărturie în acest sens, stau numeroasele intervenţii chirurgicale noninvazive pentru restabilirea fertilitatii.


Distribuie:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu