marți, 1 martie 2016

Martisorul si originea lui

Buna dragilor,

Martie este momentul in care oamenii incep sa caute primul ghiocel, ca semn al venirii primaverii cu adevarat. Acum frigul pare mult mai blajin, cu razele soarelui apar timide la orizont si dupa o iarna geroasa cu zapada, primavara este cel mai minunat dar al naturii. 1 Martie este momentul in care oamenii incep sa caute primul ghiocel, ca semn al venirii primaverii cu adevarat.


Acest triumf al reinvierii naturii este invocat prin Martisorul pe care-l daruim celor dragi, ca mic semn ce ne dorim sa le aduca fericire si noroc.
Legenda spune ca odata Soarele a coborat intr-un sat luand chipul unui fecior pe care zmeul l-a rapit dintre oameni si l-a inchis intr-o temnita. Atunci o mare tristete i-a cuprins pe sateni, copiii nu mai radeau, pasarile nu mai cantau, izvoarele nu mai curgeau; pana cand, un tanar voinic s-a hotarat sa mearga sa-l infrunte pe zmeu. Multi dintre pamanteni l-au condus si i-au dat din puterile lor pentru ca el sa reuseasca sa-l biruie pe zmeu si sa elibereze Soarele. Drumul lui a durat trei anotimpuri: Vara, Toaman, Iarna.
A gasit castelul zmeului si a inceput o lupta crancena ce a durat zile intregi pana cand zmeul a fost doborat. Slabit de puteri si ranit, tanarul elibera Soarele, care se ridică pe cer înveselind pe toata lumea. A reinviat natura, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns sa vada primavara. Sangele cald din rani i s-a scurs în zapada,care s-a topit si au rasarit flori albe, ghioceii, vestitorii primăverii.
De atunci, tinerii împletesc doi ciucuraşi: unul alb care simbolizeaza sanatatea si puritatea ghiocelului, prima floare a primaverii si unul rosu care inseamnă dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sangelui voinicului.



La multi ani de Martisor!

Distribuie:

2 comentarii: