vineri, 14 decembrie 2018

Acru, gustos... și sănătos!


Ați avut vreodată senzația - nefiind în țară - că va e dor de mâncarea tradițional românească? Multora dintre noi, după ce suntem plecați o perioadă mai îndelungată din România, ni se face un dor teribil de anumite preparate specifice țării noastre. Unul dintre acestea este ciorba. De ce? Pentru că am fost învățați de mici să o consumăm fiind persuadați de părinți sau bunici să luăm măcar câteva înghițituri pentru că “o să ne facă bine”. Ei da, mulți spunem și acum că nimic nu se compară cu ciorba făcută de mama...


În multe zone ale României ciorba capătă un gust aparte pentru că este acrită. Unii preferă zeama de lămâie, alții zeama de varză sau oțetul, însă unul dintre cele mai folosite ingrediente la ora actuală este borșul. Pe lângă faptul că dă o savoare aparte, conține vitamine și aduce beneficii organismului. De exemplu, știai că borșul se obține prin fermentația târâţelor și conține minerale, complexul de vitamine B și o cantitate însemnată de vitamina C și Calciu?  Însă lista beneficiilor continuă:
           favorizează eliminarea toxinelor din organism și îi conferă energie
           fortifică sistemului imunitar și reglează glicemia  
           asigură o  funcționare optimă a colonului și ajută la scăderea în greutate
           este recomandat în stările anemice pentru că redă poftă de mâncare

Borșul este mai ușor de procurat decât era în trecut, companii precum Podravka România venind cu o gamă variată în întâmpinarea gospodinelor:
1.                  Vegeta Borş Original este potrivită dacă ai nevoie de varianta clasică de asezonare a ciorbelor deoarece gustul acru este obținut prin fermentație naturală.
2.                  Ciorbele proaspete cu legume sunt o opțiune perfectă pentru orice moment al anului, dar mai ales acum, când  vrem să ne adăpostim la căldură și să sorbim ceva fierbinte. Vegeta Borş cu Legume dă gustul autentic ciorbei tale, atfel că te vei încălzi cu un preparat sănătos.
3.                  Vrei să adaugi savoarea verdeţurilor în ciorba ta, dar nu le gaseşti mereu proaspete? Nu-i nimic, Vegeta Borş cu Verdeţuri este îmbogățită cu morcov, ceapă, leuștean, țelină, praz și frunze de pătrunjel deshidratate. 
4.                  Dacă preferi gustul ciorbelor cu smântână, precum cea rădăuțeană, recomandarea este Vegeta Borş cu Smântână. Conține legume uscate natural, târâţe din cel mai bun grâu, porumb și leuștean - toate o să intensifice savoarea preparatului tradițional.

Chef Liviu Balint, ambasadorul Podravka România, îți recomandă o rețetă tradițională de borș de legume, care se poate consuma oricând, fie că ții post sau pur și simplu iubești mixul de legume amestecat cu mirodenii. 
Ai nevoie de 1 cartof mare, 1 ardei roșu, 1 ceapă medie, 1 morcov, 1 păstârnac potrivit, ½ țelină, 1 dovlecel mediu, o tijă praz (12-15 cm), ½ legătură pătrunjel verde, 150g fasole verde congelată, 100g mazăre congelată, 2 linguri leuștean congelat, suc de roșii și 1 lingură (10g) de Vegeta Borș cu Legume la fiecare litru de ciorbă.
Toacă mărunt ceapa, morcovul, păstârnacul, țelina și ardeiul și călește-le în ulei de măsline pentru câteva minute. Adaugă prazul tăiat rondele și mai lasă-le puțin. Apoi adaugă 1 litru de apa caldă și completează treptat, până ajungi la 3 litri. După 25 minute adaugă dovlecelul și cartoful pe care le-ai tăiat cubulețe, mazărea și fasolea. Lasă-le încă 20 minute la foc mediu. La final, toarnă sucul de roșii și adaugă 3 linguri de borș Vegeta. În 2-3 minute poți să iei oala de pe foc și să asezonezi cu sare, pătrunjel și leuștean. 

Te poftim să îți reamintești de gustul bun al ciorbei din copilărie!

Distribuie:

Un comentariu: