joi, 23 iulie 2015

Romania, colt de Rai! Cazanele Dunarii - Dubova

Buna dragilor,
O vara extrem de calduroasa m-a determinat sa fug de asfaltul incins al Bucurestiului si sa imi doresc sa ating luciul Dunarii.
Stiam ca e un drum destul de lung, asa ca cei 400 de kilometri (Bucuresti-Pitesti-Slatina-Craiova- Filiasi-Drobeta Turnu Severin-Orsova-Dubova), parcursi cu masina in 6 ore au parut o vesnicie. 
Entuziasmul ca mergem pe urmele istoriei, ca ne vedem vestita statuie a lui Decebal, un basorelief inalt de 55m aflat pe malul stâncos al Dunarii, intre localitatile Eșelnița si Dubova, ne-a motivat si am uitat de canicula de afara, un neverosimil 38 de grade atins la ora 18, ora de ajungere la destinatie.
Bazinetul / Golful Dubova imparte Cazanele Dunarii in doua portiuni distincte: Cazanele Mari si Cazanele Mici. Zona este declarata monument unic al naturii in Europa (aici poate fi gasita "laleaua cazanelor").
La Cazane, am simtit cum  frumusetea naturii se revarsa peste mine si eu devin din ce in ce mai mica, un copil care se mira de tot.



Pe de o parte imi doream sa ajung la pensiunea unde eram cazati, pe de alta parte imi doream sa mergem cat mai incet de frica sa nu pierd ceva din imaginea sublima a locului.
De la Orsova, cei 25 de kilometri pana la Dubova, i-am parcurs intr-o ora, pe de-o parte datorita drumului greu de munte cu serpentine, dar si pentru faptul ca nu ne saturam privind frumusetea locurilor.
Daca doriti sa va bucurati de privelistile incredibile pe care ni le ofera Dunarea sunt disponibile urmatoarele alternative:
1 – Cel mai usor e sa servesti o cafea sau o bere rece la oricare din pensiunile de pe malul Golfului Dubova si sa admiri stanga-dreapta Cazanele Mici si Mari.

2 – Sa parcurgi un traseu usor si scurt de cca 1 ora dus si 45 min intors pana pe Ciucarul Mare sau Ciucarul Mic. Ambele trasee sunt usoare, bine marcate si nu necesita o conditie fizica deosebita.

3 – Sa faci o croaziera cu o barcuta inchiriata de la particularii / pensiunile din zona. Costa 25-30 lei de persoana (in functie de numarul turistilor) si iti garanteaza privelisti unice, asa cum nu poti sa vezi de pe mal.
4- Sa inchirieri o hidrobicicleta de la pensiune cu numai 35 de lei ora (maxim 4 persoane) si astfel sa imbini placerea plimbarii si utilizatea miscarii in acelasi timp.

La intrarea in golful raului Mraconia, pe un pisc de munte, este sapat in piatra un chip al lui Decebal, impresionant, avand o inaltime de 40 de metri si o latime de 25 de metri, iar pe malul Dunarii, in apropiere, s-a reconstruit recent schitul Mraconia (Manastirea de sub ape). Tot aici se afla si inscriptia sapata in stanca "Tabula Traiana" care consemneaza inceputul drumului suspendat al lui Traian pe teritoriul Daciei (40 de km).
Eu am ratat numeroase obiective de interes turistic (Cetatea Trikule, Pestera Veterani, Pestera Ponicova, Manastirea Sfanta Ana) pentru ca am stat doar un week-end si am fost foarte obostita de pe drum si am preferat odihna la pensiune.
Locurile de cazare in zona sunt numeroase, insa in plin sezon, pensiunile de 4 stele sunt ocupate integral, asa ca e bine ca sa faceti rezervare din timp, preturile in luna iulie sunt intre 150-200 de lei pe noapte cu mic dejun inclus. Mancarea e delicioasa, iar in unele pensiuni te poti delecta cu delicioasele preparate sarbesti, la rang inalt fiind Plescavita, o chiftea mare facuta din carne de vita si porc. 
Si ... ar fi multe de povestit dar ramane pe alta data pentru ca Dunare promit sa mai alerg la tine!
Dragilor, voi ati vizitat acest colt de Rai?
Distribuie:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu