duminică, 5 martie 2017

Cv-ul, primul pas catre o cariera de succes



Nu uita ca timpul este foarte important, in ochii angajatorului CV-ul tau are doar cateva secunde sa impresioneze sau sa fie ignorat total.

Un CV care sa impresioneze are nevoie de o fundatie solida bazata pe lucruri elementare,  nici o suma de trucuri nu poate masca o organizare saraca.
CV-ul trebuie sa contina cinci  elemente esentiale, preferabil in acesta ordine:
1.INFORMATII DE CONTACT: includeti numele intreg, adresa, numarul de telefon si adresa de e-mail; verificati cu atentie ca toate aceste informatii sa fie corecte.
2.OBIECTIVE: este cea mai importanta sectiune pentru angajator deorece stabileste imaginea ta de ansamblu, realizari profesionale;
3.EXPERIENTA: are o importanta deosebita deoarece stabileste evolutia ta profesionala, de aceea este important ca relizarile sa fie prezentate in ordine cronologica, incepand cu cel mai recent job. Daca acesta nu reprezinta cea mai impresionanta experienta, aranjeaza lista in ordinea importantei. Include numele companiei unde ai mai lucrat, adresa, postul si sarcinile indeplinite.
E important sa cauti posturile in mod inteligent, nu haotic, spre exemplu daca locuiesti in Cluj atunci trebuie sa selectezi numai joburi in Cluj , astfel te vor contacta numai angajatorii care sunt interesati de un candidat potrivit locatiei in care isi desfasoara activitatea.
De asemenea in redactarea CV-ului trebuie sa te folosesti de urmatoarele trucuri (TIPS):
- Evita sa scrii cu Caps Lock, un CV redactat doar cu fonturi de tipar va fi respins de la prima vedere, acelasi lucru se intampla si cu unul care contine multe fonturi sau culori.
- Foloseste propozitii care sa evidentieze realizarile tale "Am organizat o inalnirea a ..."creeaza o impresie puternica .
- Impresioneaza-ti angajatorul cu rezultate tangibile; mentioneaza realizarile cu procentaje si numere ex: "cresterea cifrei de afaceri cu ... %" si "am avut in subordine o echipa formata din ... oameni".
- Este ideal sa treci in Cv domeniul care iti place si in care te vezi activand; poti trece unul, nu mai multe domenii de interes.
- Un CV normal nu trebuie sa aiba mai mult de o pagina si nu trebuie sa contina imagini grafice.
4. ABILITATI/HOBBY-uri. Abilitatile preprezinta de asemenea o parte importanta a cv-ului, deci asigura-te ca mentionezi cunostintele tale PC si tehnice. Enunta limbaje de programare, soft-uri si sisteme de operare pe care le-ai folosit, la fel ca si atestatele pe care le ai. Nu uita de limbile straine, este indicat sa treci nivelul de limba straina real si corect, caci exista posibilitatea sa fi chemat la un interviu in limba pe care o ai trecut-o in CV, de aceea este foarte important sa te evaluezi corect.
Include intotdeauna statutul de membru pe care il ai in diverse organizatii profesionale, pentru ca asta denota seriozitate in privinta carierei tale. Mentionarea hobby-urilor este optionala. Hobby-urile trebuie sa fie in concordanta cu ceea ce iti place sa faci si nu in functie de pozitia pentru care aplici. Hobby-ul poate spune ceva despre tine ca om, despre nivelul tau de inteligenta sau despre preocuparile tale. Aspecte, pe care un angajator le poate considera un plus, de cele mai multe ori sau un minus.
5. EDUCATIE. Enumera mai intai cele mai recente experiente educationale si apoi pe cele de munca. Declara-ti nivelul studiilor, perioada de studii, numele si adresa facultatii/liceului. Poti sa incluzi si nota de licenta/bacalaureat (daca e suficient de mare).
ALTE DETALII IMPORTANTE:
- Fa-ti mai multe variante ale CV-ului, sintetizat pe tipul de job pentru care aplici si locatie, daca esti din Galati atunci aplica strict pe joburi in Galati  si pentru postul pe care ai gradul cel mai ridicat de calificare, idem daca esti in cautare de joburi in Bucuresti  sau orice alt oras din tara.
- Daca aplici pentru un job specific, afla informatii despre acea pozitie si companie. Sunt disponibile Joburi pentru persoane calificate de accea trebuie sa evidentiezi atu-urile care te fac potrivit pentru acele nevoi ale companiei.
- Fii concis si asigura-te ca ca fiecare cuvant are semnificatie pentru acel post.
- Alege caractere clasice, usor de citit, curate si consistente.
- Citeste, corecteaza CV-ul pentru a te asigura ca e bine scris, clar si concis.
- La aplicarile on-line trimite CV-ul ca document atasat si totodata copiaza-l si ca email doar pentru a fi sigur.
Toate aceste sfaturi si un dram de noroc va vor duce catre job-ul mult visat.
Va doresc succes!
Distribuie:

2 comentarii: