miercuri, 6 mai 2015

Ce bine ca incepe Festivalul Filmului European!

Buna dragilor,
Am vesti bune pentru voi: pe 7 mai incepe a 19-a editie a Festivalului de Film European, un eveniment care marcheaza ziua Europei si ne prezinta o impresionanta varietate cinematografica si culturala.

Norocosi vor fi cinefilii din 5 mari orase care vor viziona peste 50 de proiectii special si atent selectionate de reprezentantii nostri culturali. 
Evenimentul se va desfasura astfel:
7-14 mai: București
15-17 mai: Craiova
22-24 mai: Targu-Mures si Iasi
29-31 mai: Hunedoara
Organizatorii ne promit un eveniment cu totul exceptional cu proiectii din peste 25 de tari, asa ca vom rade, plange, visa si comenta la comedii, drame, filme biografice, documentare si filme de animatie.
In Bucuresti proiectiile vor avea loc la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu și Cinema Pro, locuri cunoscute si iubite de cinefili.
Acest eveniment este cu totul special pentru ca include o serie de evenimente conexe: concerte, dezbateri, expoziţii, workshopuri astfel ca fiecare dintre noi va avea posibilitatea de a descoperi noi valente.
Cele mai importante evenimente sunt urmatoarele:
2015-05-08 - Ateliere de educație cinematografică pentru liceeni, susținute de Ileana Bîrsan, critic și educator de cinema. De vineri (8 mai) până duminică (10 mai) - 3 ateliere de educație cinematografică, susținute de Ileana Bîrsan.
2015-05-09 - Atelier de critica de film sustinut de criticul Andrei Rus
2015-05-10 - Anim'est - workshop de animatie pentru copii
Duminică, 10 mai, ora 11:00 – 15:00, Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru nr.38)
2015-05-10 - Republica Moldova și Ucraina în FOCUS (10-11 mai).
Pe 10 și pe 11 mai, Festivalul Filmului European va aduce publicului un număr de 7 filme.
La toate proiectiile si evenimentele din Festival - accesul publicului este GRATUIT, in limita locurilor disponibile, cu exceptia zilei de 7 mai cand are loc Gala De Deschidere, unde intrarea se face pe bază de invitatie. Inaintea fiecarei proiectii, cinefilii sunt invitati să obtină tichetele de loc (cu valoare 0) de la casierie.
Organizatorii FFE – Institutul Cultural Roman si Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, cu sprijinul ambasadelor si institutelor culturale europene de la Bucuresti, al Uniunii Cineastilor din Romania, sub egida EUNIC Bucuresti, l-au desemnat pe Tudor Giurgiu, regizorul roman, ambasador onorifical festivalului. Acest talentat regizor al filmului „De ce eu?“ ne-a marturisit ca: "Europa are însă marele avantaj al unei diversități excepționale de povești, limbi și culturi, așa încît e oricînd reconfortant să văd un film islandez de Dagur Kari (sau orice alt regizor din zona), un Sorrentino profund italian sau o poveste „wicked” semnată de austriacul Seidl. Celebrarea filmului european e de fapt o ocazie unică de a vedea ce-i doare (si) pe altii, de a întelege mai bine episoade istorice sau din prezent, sau de a ne demonta propriile stereotipuri despre un popor sau altul".
Preferatul meu este lungmetrajul “Autoportretul unei fete cuminti”, care va fi proiectat la Bucuresti in cadrul Festivalului Filmului European (10 mai, 20:30, Cinema PRO). A castigat Marele Premiu al Festivalul International de Film “Crossing Europe” din Linz-Austria, dar si alte doua premii importante cel a publicului si premiul pentru cea mai buna regie. Premiera filmului in cinematografe va avea loc în această toamna, pe 25 septembrie, pelicula fiind distribuită de Mandragora.
"Autoportretul unei fete cuminti" spune povestea Cristianei, o femeie de 30 de ani, crescuta intr-o "familie buna". Personajul, intrepretat de actrita de teatru Elena Popa, isi petrece timpul între doctoratul in inginerie seismica, discutiile cu cei doi prieteni apropiati, Alex (Andrei Enache) si Michelle (Iris Spiridon), si întâlnirile - rare, dar mult asteptate - cu un barbat casatorit (Emilian Oprea), cu care are o relatie amoroasă. Dupa mutarea parintilor, Cristiana rămane sa locuiasca singura intr-un apartament din Bucuresti si se hotaraste sa-si ia un caine - dorinta ei din copilarie.
Va invit sa descoperim impreuna acest film exceptional.
Din distributie fac parte actorii Elena Popa, Emilian Oprea, Radu Iacoban, Istvan Teglas, regizorul de film Andrei Enache, regizorii de teatru Iris Spiridon, Alexandru Lustig, Eugen Gyemant, parintii regizoarei, Dan si Magdalena Lungu si producătoarea Anca Puiu.

Nu uitati sa va alegeti favoritul pe care sa-l votati si el poate primi un premiu onorificic cel al publicului la Gala de inchidere de la Cinema Elvire Popesco, in date de 14 mai.
Pentru a imagine cat mai completa a intregului eveniment va invit pe pagina de facebook a festivalului.
Dragilor, va astept in numar cat mai mare in salile de cinema.
Distribuie:

4 comentarii: