Să căutăm, însă, adevăratele motive ale consumului de zahăr și să găsim soluții practice pentru a ne dezvăța de consumul exagerat al acestei categorii de alimente.
Ce ne învață specialiștii în nutriție ca să ne fie mai ușor să renunțăm la consumul exagerat de dulciuri?
1. Consumă salate, legume verzi, bea sucuri naturale și apă în cantități suficiente. Introduce în alimentație a unor verdețuri precum rucola. S-a demonstrat că gustul amar taie pofta de dulciuri.
2. Mănâncă la ore fixe, la intervale de 2-3 ore, fără să mai aștepți să ți se facă foame!
Când suntem la serviciu sau ocupați cu treburi casnice care ne absorb cu totul, uităm să mai oferim organismului hrana de care are periodic nevoie, în așa fel încât să nu existe fluctuații ale valorilor glicemiei, fiind tentați ca la prima pauză, să mâncăm cât mai repede și cât mai multe glucide.
Așadar, dacă dorești să scapi de nevoia de a mânca dulciuri multe, impune-ți o disciplină cu privire la orele de masă și bazează-te pe proteine, grăsimi sănătoase, fructe, legume și carbohidrați complecși.
3. Renunță la mâncatul nervos, datorat problemelor emoționale!
Chiar și în momentele de tristețe sau frustrare, când privești mâncarea pe care te-ai hotărât să o ingeri, fă-o conștient, cu siguranță poți renunța la dependența de a te consola cu mâncare pentru lipsurile din viața ta. Dacă te simți singur sau frustrat, mai bine provoacă-ți prietenii sau rudele la o plimbare ori la o întâlnire în parc.
Un pahar "pahar de vorbă" e întotdeauna mai bun pentru sănătatea ta decât o pungă cu dulciuri.
Ciocolata este, de multe ori colacul de salvare pentru zilele sau momentele de proastă dispoziție fiind vestită pentru efectele sale:relaxant, tonic, antidepresiv și afradiziac. Recomandarea specialiștilor este la un consum moderat de ciocolată.
4. Alege-ți cu grijă alimentele din meniu!
Dacă nu ai răbdare să cauți informații despre alimente, dar îți propui îmbunătățirea calității meniului tău,ghidează-te după o regulă simplă: consumă alimente într-o paletă coloristică bogată. Fă-ți un jurnal în care să desenezi culorile alimentelor consumate într-o zi. A doua zi, înlocuiește albul, dacă acesta a reprezentat un aliment dintre cele procesate:pâine albă, paste din făină albă, biscuți, cremă dulce pe bază de amidon, etc.
Legumele îți oferă o paletă largă de culori și, în plus, minerale, vitamine și fibre.
Amintește-ți să incluzi în meniu și câteva migdale sau nuci, care deși nu sunt viu colorate, contribuie la reducerea poftei de mâncare și menținerea senzației de sațietate. Nu uita de scorțișoară, condimentul care taie pofta de dulciuri, dacă în pauză vrei să bei ceva cald, adaugă scorțișoara în cafeaua sau ceaiul tău.
5. Dormi suficient!
Pe termen lung, a te priva de un somn bun și suficient duce la tulburări ale apetitului și la o creștere de a mânca dulciuri. Un adult are nevoie de 7-8 ore de somn de bună calitate, într-o cameră bine aerisită, lipsită de zgomot și ferită pe cât posibil de smog electromagnetic. Dacă respecți acest al treilea 8 al zilei, mai odihnit fiind, vei pofti mai puțin la dulciuri, fiind mai calm și mai stabil emoțional.
Multă sănătate, dragilor!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu