marți, 4 august 2015

Romania, colt de Rai! Ranca

Buna dragilor,
Canicula groaznica din luna lui Cuptor, a fost foarte greu de suportat in Capitala, asa ca pentru sfarsitul de saptamana am ales sa respir aerul curat de munte intr-un loc magic: Ranca.
Statiunea montana Ranca este situata la cea mai mare altitudine din Romania (1650 m), ofera o priveliste cu adevarat  mirifica. Ranca este strabatuta de cel mai frumos drum din tara denumit si Transalpina (DN67C). Drumul rutier de la Bucuresti la Ranca este de 274 kilometri si noi l-am parcurs in 5 ore pentru ca ne-am oprit destul de des pentru a admira peisajele si a culege flori pentru fetita mea.
Am plecat imbracata cu o rochita, potrivita celor 35 de grade din termometru, dar cand am coborat din masina la Ranca, am tremurat de frig pentru ca acolo nu erau mai mult de 18  grade. 
Recunosc ca am crezut ca sunt in alta tara, pentru ca totul era diferit, in fata mea se prezentau muntii care atingeau cerul, padurea deasa care parca oprea lumina si linistea locului neatins de om. Cu cat inaintam mai mult cu atat mai mare era uimirea mea pentru ca credeam ca astfel de locuri intalnesti doar in povesti.
Acolo, undeva sus printre brazi, Soarele se juca cu crestele muntilor si ne indemna pe noi oamenii sa contemplam si sa uitam de notiunea "timp si spatiu".


Ranca, situata pe versantul sudic al Muntilor Parang, este ideala pentru drumetii montane, recreere si odihna, practicarea sporturilor de iarna.  Erau turisti de toate varstele, de la bebelusi si pana la bunici, (echipati corespunzator) care doreau sa descopere frumusetea traseelor montane si sa ia o "gura" de sanatate. 
Am descoperit o parte din flora muntilor si mi-as fii dorit sa pot lua cu mine doar o mica parte din aceasta frumusete de neegalat.

Atractiile turistice ale zonei sunt numeroase: Cheile Oltetului, Cheile Valea Gilotrului Novaci, Muzeul Civilizatiei Montane, Pestera Muierii si necesita mult timp.
In ceea ce priveste unitatile de cazare sunt atat hoteluri cat si pensiuni, cu preturi destul de avantajoase intre 60-110 lei camera dubla (unele ofera si mic dejun in pret). Preferate sunt pensiunile situate pe drumul national pentru ca ofera un acces mai facil  si nu presupune un efort mare pentru transferul bagajelor. 
Desi oferta  pensiuni este numeroasa totusi numai o mica parte din ele acopera partea de restaurant si doar cateva au amenajate spatii de joaca pentru copii. 
Desi ne-am cazat la o pensiune cu restaurant,  am preferat sa mergem pregatiti pentru gratar si prin amabilitatea gazdei am reusit sa avem un meniu special, gustos si memorabil.
Asa ca, dupa drumetiile zilei, nimic nu se compara cu un gratar si un foc de tabara alaturi de prieteni si muzica olteneasca.

La ceas tarziu de noapte visele noptii se impletesc cu cele ale zilei si nu poti decat sa iti doresti o noua zi de fericire.

 Odata cu ceata, alergam spre infinit si atingem culmile care par lipite de Cer.
.


Si ... totul e atat de seren, de odihnitor, fara stresul si agitatia multimii, incat te poti aseza linistit in orice loc sa te odihnesti.




 Dragilor, voi ati fost la Ranca?

Distribuie:

5 comentarii: